Chefünk erdélyi származású, ezért ő mesél a helyi karácsonyi hagyományokról és népszokásokról.
Karácsony Erdélyben régen és ma
A régi időkben a karácsony ünnepe elképzelhetetlen lett volna a karácsonyhoz kapcsolódó szokások nélkül. Ma már sajnos csak hagyományőrző szándékkal maradtak meg az emlékek.
A karácsony az ünnep előtti negyedik vasárnapon veszi kezdetét, mely december 24-éig tart, ezt hívjuk az adventi időszaknak, mely egyben az egyházi év kezdetét is jelenti. Új keletűnek számít az adventi koszorú készítése, melyen a karácsony közeledtével minden vasárnap eggyel több gyertyát kell meggyújtani. A régi időkben ezeken a napokon a család adventi dalok éneklésével töltötte az estét. Karácsony napján, ahogy az esthajnalcsillag feljött az égre, úgy került sor az ünnepi vacsora eljövetelére, mely előtt a gazda az udvaron a levegőbe lőtt, ezzel elkergetve a gonosz szellemeket. Mindeközben a gazdasszony előre elkészítette az asztalra kerülő vacsorát, melyet felállás nélkül kellett elfogyasztani az asztalról. Elsőnek imádkoztak, majd első fogásként mézbe mártott fokhagymát és dióbelet ettek, szintén gonoszűzés céljából. A házkörüli állatokat gondosan ellátták a hozzájuk kapcsolódó hiedelmek miatt.
A napjainkban még megmaradt szokások közé tartozik, hogy a karácsonyi asztalról nem hiányozhat a hal, a bejgli, a dió, illetve a család összetartásának szimbóluma, az alma. Még ma is vannak olyan családok, ahol pontosan annyi szeletre vágják az almát, ahányan az asztalnál ülnek, mondván, hogy az alma amilyen kerek, olyan összetartó legyen a család a következő esztendőben.
Ünnepek a Székelyföldön – Chefünk szerint a karácsony Erdélyben
A karácsonyi ételeknek mágikus jelentőséget tulajdonítanak. Minden karácsonyi ételhez kapcsolódik valamilyen hiedelem. A bab, a borsó, a mák a bőséget biztosítja, a fokhagyma védi az egészséget, a rontás elhárítására diót használnak, a méz az egész életet édessé teszi. Egyes vidékeken karácsonykor a kútba dobtak egy almát, vízkeresztkor kihúzták és a család közösen elfogyasztotta, hogy az új esztendőben egészségesek legyenek.
A karácsonyi vacsora
„Az ünnep fénypontja mindenütt a karácsonyi lakoma. A falusi ház legjobban tisztelt bútordarabja mindig is az asztal volt. Megteríteni csak ünnepeken szokták. Karácsonykor piros terítő került az asztalra, a piros az öröm színe. Az asztal alá szalmát helyeztek el, a betlehemi jászolra emlékezve és emlékeztetve. Karácsony nem múlhat el – és most hazabeszélek – hal, halászlé nélkül. Elmaradhatatlan a pulyka is, akár gesztenyével töltve, vagy csak egyszerűen egészben sütve. Sokan ilyenkorra időzítik a disznóvágást, így aztán töltött káposzta, hurka- és kolbászhegyek ékesítik az asztalt és terhelik a gyomrot. A diós és mákos bejglivel már csak a szemünket kenegetjük, mert csak az kívánja.”
Chefünk ünnepi halleves receptjét ajánljuk a karácsonyi időszakra, melyet a következő linkre kattintva Ön is megtalál: Halászlé batyuval
Ezzel is kellemes ünnepeket kívánunk!