| Szerző: Akadémia Catering

Az Akadémia Catering séfje elmeséli, milyen az igazi erdélyi karácsony

Chefünk mesél az erdélyi karácsonyról

Chefünk erdélyi származású, ezért ő mesél a helyi karácsonyi hagyományokról és népszokásokról.

Karácsony Erdélyben régen és ma

A régi időkben a karácsony ünnepe elképzelhetetlen lett volna a karácsonyhoz kapcsolódó szokások nélkül. Ma már sajnos csak hagyományőrző szándékkal maradtak meg az emlékek.

 

A karácsony az ünnep előtti negyedik vasárnapon veszi kezdetét, mely december 24-éig tart, ezt hívjuk az adventi időszaknak, mely egyben az egyházi év kezdetét is jelenti. Új keletűnek számít az adventi koszorú készítése, melyen a karácsony közeledtével minden vasárnap eggyel több gyertyát kell meggyújtani. A régi időkben ezeken a napokon a család adventi dalok éneklésével töltötte az estét. Karácsony napján, ahogy az esthajnalcsillag feljött az égre, úgy került sor az ünnepi vacsora eljövetelére, mely előtt a gazda az udvaron a levegőbe lőtt, ezzel elkergetve a gonosz szellemeket. Mindeközben a gazdasszony előre elkészítette az asztalra kerülő vacsorát, melyet felállás nélkül kellett elfogyasztani az asztalról. Elsőnek imádkoztak, majd első fogásként mézbe mártott fokhagymát és dióbelet ettek, szintén gonoszűzés céljából. A házkörüli állatokat gondosan ellátták a hozzájuk kapcsolódó hiedelmek miatt.

 

A napjainkban még megmaradt szokások közé tartozik, hogy a karácsonyi asztalról nem hiányozhat a hal, a bejgli, a dió, illetve a család összetartásának szimbóluma, az alma. Még ma is vannak olyan családok, ahol pontosan annyi szeletre vágják az almát, ahányan az asztalnál ülnek, mondván, hogy az alma amilyen kerek, olyan összetartó legyen a család a következő esztendőben.

 

Ünnepek a Székelyföldön – Chefünk szerint a karácsony Erdélyben

A karácsonyi ételeknek mágikus jelentőséget tulajdonítanak.  Minden karácsonyi ételhez kapcsolódik valamilyen hiedelem.  A bab, a borsó, a mák a bőséget biztosítja, a fokhagyma védi az egészséget, a rontás elhárítására diót használnak, a méz az egész életet édessé teszi. Egyes vidékeken karácsonykor a kútba dobtak egy almát, vízkeresztkor kihúzták és a család közösen elfogyasztotta, hogy az új esztendőben egészségesek legyenek.

 

A karácsonyi vacsora

„Az ünnep fénypontja mindenütt a karácsonyi lakoma. A falusi ház legjobban tisztelt bútordarabja mindig is az asztal volt. Megteríteni csak ünnepeken szokták. Karácsonykor piros terítő került az asztalra, a piros az öröm színe. Az asztal alá szalmát helyeztek el, a betlehemi jászolra emlékezve és emlékeztetve. Karácsony nem múlhat el – és most hazabeszélek – hal, halászlé nélkül. Elmaradhatatlan a pulyka is, akár gesztenyével töltve, vagy csak egyszerűen egészben sütve. Sokan ilyenkorra időzítik a disznóvágást, így aztán töltött káposzta, hurka- és kolbászhegyek ékesítik az asztalt és terhelik a gyomrot. A diós és mákos bejglivel már csak a szemünket kenegetjük, mert csak az kívánja.”

 

Chefünk ünnepi halleves receptjét ajánljuk a karácsonyi időszakra, melyet a következő linkre kattintva Ön is megtalál: Halászlé batyuval

 

Ezzel is kellemes ünnepeket kívánunk!








BLOG


Eventrend G nyilatkozat

Minden idők legnehezebb időszakát éli a turizmus, a vendéglátás és a rendezvénypiac.

Holdfény, avagy a “ház” száraz tokaji bora

A tiszta égbolton megjelenő keskeny sarló-forma, a narancsosan izzó telehold a tengerparton, a felhőfoszlányok közé rejtőző ezüstös fény éppúgy megihlette Csontváryt, mint Debussyt vagy Beethovent. A csillagok, a Hold, a Nap fontos szerepet játszottak ősidők óta a parasztember életében, nem véletlen tehát, hogy a Villányi borvidéken találunk pl. Csillagvölgyet, míg Mádon, a Tokaji borvidék talán legfontosabb településén Holdvölgyet. Ezek emblematikus dűlők, s nevüket szinte mindig kölcsönzik borászatoknak is.

Hungarian Wedding Awards (Fotó: Kondella Misi Photography)

Ha az ember bulvársajtót olvas, igencsak megoszlanak a vélemények a házasságról. Az újságírás alap tézise: good new is no news (a jó hír nem hír)! Az olvasók ki vannak éhezve a negatív hírekre, a botrányos válásokra, a nagy megcsalásokra és megcsalatásokra, szétköltözésekre, de a szkeptikus véleményeket szociológiai vizsgálatok is alátámasztják. Az éremnek azonban van egy másik oldala is: főúri házasságkötéseket leszámítva talán soha korábban nem szerveztek a maiakhoz fogható esküvőket. Ezek szervezése szinte önálló szakmává vált.



New York Café TripAdvisor