Közlekedési miniszterek vacsorája

Közlekedési miniszterek vacsorája

2011. február 7. – Diós kacsamájtorta áfonyazselével, erőleves húsos rétessel, borjúszűz kecskesajtos puliszkával és édesköménnyel, mézes krémessel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az előétel bora - Badacsonyi Szürkebarát 2008 (Szeremley Huba, Badacsony)

 

A borhoz készített előétel - „Diós kacsamáj torta áfonya zselével”

 

HOZZÁVALÓK 5 SZEMÉLYRE

 

  • 0,23 kg kacsamáj
  • 15 g só
  • 1 g fekete őrölt bors
  • 0,25 l főzőtejszín
  • 1 db tojás
  • 15 g zsemlemorzsa
  • 2 cl konyak
  • 75 g áfonyalekvár
  • 10 g zselatinpor
  • 35 g dióbél
  • 15 g madársaláta

 

 

ELKÉSZÍTÉSI MÓD

 

A kacsamájat zsigereljük, sózzuk, borsozzuk. A tejszín, a tojás és a zsemlemorzsa hozzáadásával kutterben elkészítjük a pástétommasszát, konyakkal ízesítjük. Formába töltjük, 150°C-on 25 percig sütjük. Az áfonyalekvárból forró vízzel és a zselatinnal áfonyazselét készítünk, a pástétomformának megfelelő alakúra vágjuk. A kész pástétomot szeleteljük, oldalát darált dióba forgatjuk, tetejére áfonyazselét helyezünk. Madársalátával díszítjük.

 

LEVES

 

„Erőleves húsos rétessel”

 

HOZZÁVALÓK 5 SZEMÉLYRE

 

  • 0,15 kg marhanyak
  • 50 g marhapofa
  • 5 g fokhagyma
  • 0,25 cs francia petrezselyem zöld
  • 100 g gyökér
  • 5 g friss gyömbér
  • 0,25 kg karfiol
  • 0,01 cs sáfrány
  • 0,15 kg sárgarépa
  • 50 g zeller
  • 25 g paradicsompüré
  • 2 db tojás
  • 100 g liszt

 

 

ELKÉSZÍTÉSI MÓD

 

A marhanyakat és a marhapofát hideg vízben felfőzzük, lehabozzuk, lezsírozzuk. Fűszerezzük, zöldségeljük, majd 36 órán keresztül lassú tűzön főzzük. Tojásfehérjével, paradicsompürével derítjük. Ha kész, a levesben megfőtt húst pépesre vágjuk, 1 tojásból és a lisztből gyúrt tésztát készítünk. A húspépet a tésztába tekerjük, sós vízben megfőzzük. Kihűlés után rétesszerűen szeleteljük, a levesbe betétként tálaljuk.

 

FŐÉTEL

 

A főétel bora - Szilénusz 2007 (Figula Mihály, Balatonfüred-Csopak)

 

A főétel - „Borjúszűz kecskesajtos puliszkával, édesköménnyel”

 

HOZZÁVALÓK 5 SZEMÉLYRE

 

  • 0,90 kg borjúszűzpecsenye
  • 1,2 g őrölt fekete bors
  • 30 g só
  • 0,40 kg bébi édeskömény
  • 0,40 kg mulino kukoricadara
  • 0,40 kg teavaj
  • 100 g chevrett
  • 0,25 l étolaj
  • 0,80 g egész fekete bors
  • 7,5 g gomba
  • 7,5 g gyökér
  • 2,30 g paradicsompüré
  • 10 g friss rozmaring
  • 7,50 g sárgarépa
  • 0,10 g őrölt szerecsendió
  • 7,50 g zeller
  • 0,2 dl tejszín
  • 0,1 kg kecskesajt

 

ELKÉSZÍTÉSI MÓD

 

A borjúszűzpecsenyét lehártyázzuk, sóval, borssal fűszerezzük, vákuumzacskóba csomagoljuk. Vízfürdőben hőkezeljük, hűtjük. Tálalás előtt regeneráljuk, forró serpenyőben kevés zsiradékon kérgesítjük. A bébi édesköményt tisztítás után a borjúszűzhöz hasonlóan vákuumzacskóban hőkezeljük. A puliszkát négyszeres mennyiségű vízzel, só és bors hozzáadásával megfőzzük. Amikor puhára főtt, hozzáadjuk a vajat. Sütőlemezre formázzuk, a tetejére kecskesajtot teszünk, szalamanderben néhány percig grillezzük. A borjúszűz hártyájából a zöldségekkel tartalmas alaplevet főzünk, melyből a kérgesítés során megmaradt szafttal, paradicsompüré és a fűszerek hozzáadásával tartalmas pecsenyelevet (jus) készítünk. A kecskesajtot tejszínnel, sóval, borssal összelangyosítjuk (nem szabad felforralni, mert kicsapódik a sajt), majd szifonba töltjük (2 patront csavarunk bele), és tálaláskor az étel mellé nyomjuk a kecskesajthabot.

 

 

DESSZERT

 

 

A desszertbor - Áldozói Zenit Főbor 2003 (Tóth Sándor, Balaton-felvidék)

 

A desszert – „Mézes krémes”

 

HOZZÁVALÓK 5 SZEMÉLYRE

 

  • 27,80 g búzadara
  • 0,11 l tej
  • 0,30 g vaníliarúd
  • 4,40 g vaníliás cukor
  • 1,10 g mézessütemény fűszerkeverék
  • 11,10 g vanília pudingpor
  • 0,17 l habtejszín
  • 0,22 l tejszín hulala
  • 6,70 g lapzselatin
  • 83,30 g dióbél
  • 0,10 kg kristálycukor
  • 0,11 l tojásfehérje
  • 11,10 g porcukor
  • 11,10 g virágméz
  • 3,30 g szódabikarbóna
  • 0,11 kg szilvalekvár
  • 0,11 kg díszítőmarcipán
  • 11,10 g pisztácia

 

ELKÉSZÍTÉSI MÓD

 

A grízt tejben megfőzzük, vaníliával, mézzessütemény fűszerrel ízesítjük, pudingporral sűrítjük. Tejszínhabbal lazítjuk, szükség esetén zselatinnal kötjük. A dióból felvert tojásfehérjével és kristálycukorral vékony Eszterházy lapot sütünk, két egyforma darabra vágjuk. A porcukorból és a mézből szódabikarbónával törökmézet készítünk, melyet kihűlés után morzsára törünk. Műanyagból vágott forma segítségével sütőpapírra szórjuk a törökméz morzsát, melyek forró sütőben néhány perc alatt törökméz lapokká olvadnak össze. A két Eszterházy lapot a szilvalekvárral összetöltjük az említett formával egyező méretű szeletekre vágjuk. Erre kerül a mézes krém egyik fele, majd a törökméz lap és a krém másik fele. A tetejét kinyújtott, formára vágott díszítőmarcipánt helyezünk, durvára vágott pisztáciával és mandulaszeletekkel díszítjük.








BLOG


Eventrend G nyilatkozat

Minden idők legnehezebb időszakát éli a turizmus, a vendéglátás és a rendezvénypiac.

Holdfény, avagy a “ház” száraz tokaji bora

A tiszta égbolton megjelenő keskeny sarló-forma, a narancsosan izzó telehold a tengerparton, a felhőfoszlányok közé rejtőző ezüstös fény éppúgy megihlette Csontváryt, mint Debussyt vagy Beethovent. A csillagok, a Hold, a Nap fontos szerepet játszottak ősidők óta a parasztember életében, nem véletlen tehát, hogy a Villányi borvidéken találunk pl. Csillagvölgyet, míg Mádon, a Tokaji borvidék talán legfontosabb településén Holdvölgyet. Ezek emblematikus dűlők, s nevüket szinte mindig kölcsönzik borászatoknak is.

Hungarian Wedding Awards (Fotó: Kondella Misi Photography)

Ha az ember bulvársajtót olvas, igencsak megoszlanak a vélemények a házasságról. Az újságírás alap tézise: good new is no news (a jó hír nem hír)! Az olvasók ki vannak éhezve a negatív hírekre, a botrányos válásokra, a nagy megcsalásokra és megcsalatásokra, szétköltözésekre, de a szkeptikus véleményeket szociológiai vizsgálatok is alátámasztják. Az éremnek azonban van egy másik oldala is: főúri házasságkötéseket leszámítva talán soha korábban nem szerveztek a maiakhoz fogható esküvőket. Ezek szervezése szinte önálló szakmává vált.



New York Café TripAdvisor