Védelmi miniszterek vacsorája

Védelmi miniszterek vacsorája

2011. február 25. – Céklával posírozott harcsa hagymazselével, mangalica tarja paprikás krumplival, kecskesajt körtekaramellben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ELŐÉTEL

 

Előétel bora - Somlói Juhfark cuvée 2009 (Laposa Pincészet, Nagy-Somló)

 

Ehhez az egyedi borhoz az előétel – „Céklával posírozott harcsa hagymazselével”

 

HOZZÁVALÓK 5 SZEMÉLYRE

 

  • 0,25 db bébi zöldségek
  • 0,03 l olivaolaj
  • 0,50 cs snidling
  • 25 g só
  • 2,50 g őrölt fekete bors
  • 6 g lapzselatin
  • 0,20 kg cékla
  • 0,50 g egész babér
  • 0,15 kg citrom
  • 0,01 l fehérborecet
  • 0,05 db póréhagyma
  • 0,50 cs újfokhagyma
  • 75 g vöröshagyma
  • 0,40 kg harcsafilé

 

ELKÉSZÍTÉSI MÓD

 

A bébizöldségeket olívaolajon félpuhára pároljuk, kihűlés után sóval, borssal, fehérborecettel és olívaolajjal ízesítjük. A snidlinghez 2 dl forró vizet adunk, sóval borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a beáztatott, kicsavart lapzselatint, formákba töltjük, kihűtjük. A céklából a megmaradt zöldségekkel, fűszerekkel posírlevet készítünk, ebbe helyezzük a tisztított, kb. 3×3 cm-es csíkokra vágott harcsafilét (posírozzuk, vagyis csendes, gyöngyöző főzéssel hőkezeljük), melyet aztán a lével együtt hűlni hagyunk. Óvatosan szeleteljük, hogy ne essen szét, így a külső felületet szép rózsaszín lesz a cékla miatt, míg a belseje hófehér marad.

 

LEVES

 

„Újházy tyúkhúsleves”

 

FŐÉTEL

 

 

A főétel bora - Szilénusz 2007 (Figula Mihály, Balatonfüred-Csopak)

 

A borhoz készített főétel – „Mangalica tarja paprikás krumplival”

 

HOZZÁVALÓK 5 SZEMÉLYRE

 

  • 1,20 kg csontos mangalica tarja
  • 1,20 g egész fekete bors
  • 15 g fokhagyma
  • 30 g só
  • 0,50 kg mangalicazsír
  • 0,50 kg kaliforniai paprika
  • 0,60 kg burgonya
  • 1,50 g őrölt fekete bors
  • 12,50 g gomba
  • 12,50 g gyökér
  • 3,70 g paradicsompüré
  • 12,50 g sárgarépa
  • 12,50 g zeller
  • 0,15 kg salátahagyma

 

ELKÉSZÍTÉSI MÓD

 

A mangalicatarját sóval, egész borssal, fokhagymával mangalicazsírban konfitáljuk (zsírjában, kíméletesen, hosszan sütés). A kaliforniai paprikát megsütjük, és a tisztított, karikára vágott burgonyával soufflé formákba rétegezzük, közben sóval, borssal fűszerezzük. A formával együtt adagonként vákuumzacskóba csomagoljuk, vízfürdőben hőkezeljük. A tarja csontjából a zöldségekkel pecsenyelevet (jus) készítünk. Tálaláskor a felszeletelt húsra 1-1 sült salátahagymát helyezünk.

 

DESSZERT

 

 

A desszertbor - Áldozói Zenit Főbor 2003 (Tóth Sándor, Balaton-felvidék)

 

A desszert – „Kecskesajt körtekaramellben”

 

HOZZÁVALÓK 5 SZEMÉLYRE

 

  • 0,35 kg friss kecskesajt
  • 5 g keményítő
  • 0,15 kg kristálycukor
  • 0,25 kg körte

 

ELKÉSZÍTÉSI MÓD

 

A kecskesajtot formázzuk. A körtét összeturmixoljuk, levét kinyomjuk, szűrjük. Összeforraljuk a karamellel, ha szükséges, keményítővel sűrítjük, kihűtjük. Karamellt készítünk, mellyel lecsurgatjuk a sajtot. Karamellizált körteszeletekkel díszítjük.

 








BLOG


Eventrend G nyilatkozat

Minden idők legnehezebb időszakát éli a turizmus, a vendéglátás és a rendezvénypiac.

Holdfény, avagy a “ház” száraz tokaji bora

A tiszta égbolton megjelenő keskeny sarló-forma, a narancsosan izzó telehold a tengerparton, a felhőfoszlányok közé rejtőző ezüstös fény éppúgy megihlette Csontváryt, mint Debussyt vagy Beethovent. A csillagok, a Hold, a Nap fontos szerepet játszottak ősidők óta a parasztember életében, nem véletlen tehát, hogy a Villányi borvidéken találunk pl. Csillagvölgyet, míg Mádon, a Tokaji borvidék talán legfontosabb településén Holdvölgyet. Ezek emblematikus dűlők, s nevüket szinte mindig kölcsönzik borászatoknak is.

Hungarian Wedding Awards (Fotó: Kondella Misi Photography)

Ha az ember bulvársajtót olvas, igencsak megoszlanak a vélemények a házasságról. Az újságírás alap tézise: good new is no news (a jó hír nem hír)! Az olvasók ki vannak éhezve a negatív hírekre, a botrányos válásokra, a nagy megcsalásokra és megcsalatásokra, szétköltözésekre, de a szkeptikus véleményeket szociológiai vizsgálatok is alátámasztják. Az éremnek azonban van egy másik oldala is: főúri házasságkötéseket leszámítva talán soha korábban nem szerveztek a maiakhoz fogható esküvőket. Ezek szervezése szinte önálló szakmává vált.



New York Café TripAdvisor