| Szerző: Akadémia Catering

A Valentin-nap eredete, hagyományok

A Valentin-nap a szerelmesek ünnepe -- eredete és hagyományok

Valentin-nap a szerelmesek napja, ezt mindenki tudja. De tudjuk-e honnan ered ez az ünnep, milyen hagyományok köthetőek hozzá, milyen babonákkal hozható kapcsolatba? Íme egy kis történelem, illetve egy gyűjtemény a leggyakoribb hagyományokból!

A Valentin-nap eredete, hagyományok

A Valentin-nap eredete

 

Szent Bálint a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Világszerte február 14-én tartják a Bálint-napot, amely Magyarországon inkább mint Valentin-nap vált népszerűvé.

 

Sokan azt állítják, hogy a szerelem és a szeretet ünnep eredete Szent Valentin, egy római pap nevéhez fűződik, aki azért halt mártírhalált, mert nem adta fel a kereszténységet. Február 14.-én halt meg, éppen a szerelmi sorsjátékokra kitűzött napon. A legenda szerint a börtönben töltött idő alatt üzenetet küldött barátainak, hogy szereti őket és hogy ne felejtsék el őt, innen is ered a mai üzenetküldés hagyománya ezen a napon.

 

A történet egy másik változatának főszereplője szintén Szent Valentin, Terni püspöke Claudius császár ideje alatt, aki bebörtönözte őt, mert ellenezte döntését, amely a fiatal férfiak házasodását tiltotta. Szent Valentin rabsága alatt összebarátkozott a börtönőr lányával, akinek hagyott egy levelet, amelynek a végén ez állt: “A te Valentinodtól”. A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük azokat a katonákat is, akiknek nem lett volna szabad házasságra lépni, a friss házaspárokat pedig megajándékozta saját kertje virágaival. A hagyomány szerint ezek a házasságok boldogságra voltak ítélve.
BLOG


Eventrend G nyilatkozat

Minden idők legnehezebb időszakát éli a turizmus, a vendéglátás és a rendezvénypiac.

Holdfény, avagy a “ház” száraz tokaji bora

A tiszta égbolton megjelenő keskeny sarló-forma, a narancsosan izzó telehold a tengerparton, a felhőfoszlányok közé rejtőző ezüstös fény éppúgy megihlette Csontváryt, mint Debussyt vagy Beethovent. A csillagok, a Hold, a Nap fontos szerepet játszottak ősidők óta a parasztember életében, nem véletlen tehát, hogy a Villányi borvidéken találunk pl. Csillagvölgyet, míg Mádon, a Tokaji borvidék talán legfontosabb településén Holdvölgyet. Ezek emblematikus dűlők, s nevüket szinte mindig kölcsönzik borászatoknak is.

Hungarian Wedding Awards (Fotó: Kondella Misi Photography)

Ha az ember bulvársajtót olvas, igencsak megoszlanak a vélemények a házasságról. Az újságírás alap tézise: good new is no news (a jó hír nem hír)! Az olvasók ki vannak éhezve a negatív hírekre, a botrányos válásokra, a nagy megcsalásokra és megcsalatásokra, szétköltözésekre, de a szkeptikus véleményeket szociológiai vizsgálatok is alátámasztják. Az éremnek azonban van egy másik oldala is: főúri házasságkötéseket leszámítva talán soha korábban nem szerveztek a maiakhoz fogható esküvőket. Ezek szervezése szinte önálló szakmává vált.New York Café TripAdvisor